Mag ik ook 1e klas rijden?

Uw mobiliteitskaart is standaard een 2e klas vervoersbewijs. Wilt u liever 1e klas reizen? Dan zijn hiervoor de volgende mogelijkheden.

Klassewissel bij dienstreis
Voor binnenlandse dienstreizen mag u in de trein 1e klas reizen. Het kan zijn dat uw organisatie hierover andere afspraken heeft gemaakt, bijvoorbeeld om kosten te besparen.

U kunt via een NS-kaartautomaat een tijdelijke klassewissel naar 1e klas regelen.

Let op! Bij de automaten van Blauwnet, Keolis en Arriva kan er alleen een permanente klassewissel worden geladen. Bij de NS kunt u ook kiezen voor een dagelijkse klassewissel.

Standaard instellen op 1e klas
Gebruikt u uw mobiliteitskaart uitsluitend voor dienstreizen? Dan kunt u uw kaart ook standaard laten instellen op 1e klas. Dit doet u door links in het menu te klikken op Mobiliteitskaart en vervolgens op de knop Bekijken bij uw actieve kaart. Vervolgens kunt u voor die kaart een klassewissel aanvragen.

1e klas reizen voor woon-werkverkeer
Voor uw woon-werkverkeer reist u 2e klas, tenzij u van uw werkgever toestemming heeft gekregen om 1e klas te reizen. Uw werkgever verleent deze toestemming alleen op grond van een aantoonbare individuele arbeidsvoorwaardelijke afspraak of medische indicatie.

Zelf betalen
U heeft ook de mogelijkheid om uw mobiliteitskaart op eigen kosten structureel op te waarderen naar 1e klas voor een vast woon-werktraject. In de aanvraagmodule van Shuttel kunt onder ‘Reisklasse’ aangeven dat u voor uw woon-werkverkeer 1e klas wilt reizen. Daaronder kunt u aangeven waarom u structureel 1e klas mag reizen (in dit geval geeft u aan dat u dit voor eigen rekening doet). Voor inhoudelijke informatie over opwaarderen kunt u uw werkgever raadplegen.

1e klasse voor eigen rekening
U betaalt zelf het prijsverschil tussen 2e klasse en 1e klasse. Per reisdag is dat gelijk aan het prijsverschil tussen een retourreis 2e klasse en een retourreis 1e klasse voor uw vaste woon-werktraject, beide met de zakelijke dalurenkorting van 15%. Dit prijsverschil kunt u zelf berekenen op NS.nl.

Het prijsverschil betaalt u door een vaste inhouding op uw salaris in de resterende maanden van het jaar. Standaard gebeurt dit voor 2 reisdagen per week. Wilt u dit voor meer of minder reisdagen, stem dat dan af met uw manager. De inhouding regelt u met de vervoerscoördinator van uw organisatie. Die kan ook uw vragen hierover beantwoorden, Shuttel gaat niet over het beleid van de werkgever. Voor verdere informatie kunt u terecht bij uw manager of vervoerscoördinator.

 

Categorieën: